Sociale woningen voor alleenstaande ouders

Sociale woningen voor alleenstaande ouders

27 November 2023

Vorige week keurde de gemeenteraad het nieuwe toewijzingsreglement voor sociale woningen goed. Dat er een enorme wachtlijst is om een woning te krijgen is algemeen bekend. Omdat niet iedereen zomaar in ieder huis terecht kan zijn een aantal woningen voorbehouden aan specifieke profielen, zoals ouderen of mensen met een fysieke beperking. Nieuw is nu dat onze schepen Jan Tondeleir samen met collega Piet Van Heddeghem zo’n 80 woningen heeft kunnen vastleggen voor alleenstaande ouders.

Het is geen geheim dat zij het moeilijk hebben om met één inkomen voldoende spaargeld te voorzien voor de eigen inbreng bij het kopen van een huis. Bovendien zijn goede woningen voor gezinnen met kinderen schaars en vaak zeer duur, zowel om te huren als om te kopen. We zijn dan ook blij dat we voor hen een extra inspanning kunnen doen, want, zo vat onze schepen het goed samen, het belang van de kinderen staat voorop.

We kijken welke woningen een goede match zouden zijn voor een gezin op de wachtlijst, en dan krijgen zij voorrang op die woning. Zo geven we hen een voldoende groot huis, met een klein tuintje en in de buurt van de voorzieningen die ze nodig hebben (zoals scholen, kinderopvang, jeugdbeweging, bibliotheek, …).

Ondervoorzitter Esther Tuytschaever is blij met dit nieuwe reglement, maar geeft aan dat dit nog altijd de wachtlijsten niet oplost. Daarom roept ze de Vlaamse regering en de verantwoordelijke minister Matthias Diependaele (N-VA) nogmaals en expliciet op om de budgetten – die er zijn – vrij te geven aan de gemeenten die aan al hun inwoners een goede, aangepaste en sociale woning willen bouwen. Ook al hebben ze hun sociaal objectief (het maximaal aandeel sociale woningen dat een gemeente mag bouwen) al bereikt. We sluiten ons hier helemaal bij aan!

Foto Evert Vandeweghe - CC-BY