16 November 2022
De oorlog in Oekraïne raakt ons zwaar in de portemonnee: de energiefactuur is huizenhoog, de winkelkar wordt peperduur, de prijzen aan de pomp stijgen en als klap op de vuurpijl kampen we met een wooncrisis…
Voor een gemiddelde woning in Wetteren hoest je tegenwoordig meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng op. Onbegonnen werk zonder hulp van thuis. Onze woningmarkt trekt te vaak investeerders aan die meerdere woningen opkopen. Jonge starters slagen er zo niet in een eerste woning te kopen. De gemiddelde koopprijs van een huis bedraagt hier €293.200. Zaak is dus om de investeerders uit de markt te houden in die buurten met een schaarste aan betaalbare woningen. Zo bieden we starters een kans op een eigen woning. Investeerders kunnen enkel nog kopen in deze buurten als ze bereid zijn te verhuren aan een verlaagd tarief. Een meer gelijke verdeling van het woonaanbod kan zo de prijsstijgingen temperen.
Op de huurmarkt willen we dat de Vlaamse overheid corrigerend optreedt. In 2021 stonden er in Wetteren 1345 kandidaten op de wachtlijst voor een sociale woning, terwijl onze gemeente slechts 773 sociale woningen telt. De vraag is bijna dubbel zo groot als het aanbod. Naast meer betaalbare sociale woningen in Wetteren willen we ook een rem op de private huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedraagt hier €726.
Vooruit wil dat de Vlaamse overheid het lokaal bestuur de mogelijkheid biedt een huurprijsrem in te voeren in buurten gekend voor hun hoge huurprijzen en sterke prijsstijgingen om zo de buitensporige huurprijzen te bestrijden. In die buurten wordt de verhuurder verplicht de marktprijs te volgen. Zo belonen we de eerlijke verhuurder en halen we de huisjesmelkers er uit.